Mette F. fik Folketinget til at bryde sammen af grin - og fem andre højdepunkter fra åbningsdebatten

Statsministeren fik en historie om en kamel galt i halsen, og Pernille Vermund kom galt afsted i sin debut på talerstolen.

Den begyndte torsdag klokken ti, og da klokken passerede midnat, og det blev til fredag, var politikerne end ikke tæt på at være færdige.

Folketingets åbningsdebat udviklede sig traditionen tro til et maraton, men det betød ikke, at det var kedeligt. Tværtimod.

Der blev både grinet og kritiseret, forbrødret og indrømmet. TV 2 har her samlet seks højdepunkter.

Ellemann fik salen til at grine - stak til Skippers VU-fortid

Ellemann får igen salen til at grine, da han stikker til Skippers VU-fortid.

Jakob Ellemann-Jensen debuterede torsdag formiddag som ny Venstre-formand fra Folketingets talerstol. Her fik han flere gange salen til at grine. En af episoderne udspandt sig, da Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, sagde til ham, at Venstre ikke levede op til sit slogan om at være et liberalt parti.

Hun kaldte den forrige regerings love om eksempelvis burkaforbud og tvungne håndtryk fra nye statsborgere for ”uliberale” og spurgte Jakob Ellemann-Jensen, om han havde tænkt sig at være mere liberal end sin forgænger, Lars Løkke Rasmussen.

Jakob Ellemann-Jensen svarede prompte og henviste til, at Pernille Skipper i sine unge dage kortvarigt har været medlem af Venstres Ungdom.

- Vi har en vane i Venstre med, at nogle af dem, der holder os på plads og sørger for, at vi er liberale, det er VU'erne. Og derfor er det godt at høre fra en gammel VU'er, at vi skal holde fast i det liberale, sagde Jakob Ellemann-Jensen han til stor morskab for salen.

Han tilføjede, at det ikke er uliberalt med et burkaforbud, da det ifølge ham er vigtigt at kunne se folk i øjnene.

Simon Emil Ammitzbøll appellerede til Østergaards "liderlighed"

Liberal Alliances Simon Emil Ammitzbøll-Bille hiver et gammelt citat, fra Morten Østergaard. op fra Folketingets afslutningsdebat i 2017: - Her karakteriserede Morten Østergaard sig selv som en 'reformliderlig radikal speltgeneral'.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille var i det halv-lumre hjørne, da han stillede spørgsmål til den radikale leder, Morten Østergaard.

Liberal Alliances tidligere økonomi- og indenrigsminister ville vide, om Morten Østergaard har tænkt sig at presse den nye regering til økonomiske reformer, og hev et gammelt citat op fra Folketingets afslutningsdebat i 2017.

- Her karakteriserede Morten Østergaard sig selv som "en reformliderlig radikal speltgeneral", sagde Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

- Jeg havde aldrig troet, jeg skulle sige de ord i den her pæne sal, men kunne man appellere lidt til, at den liderlighed ville vende tilbage, lød det fra Simon Emil Ammitzbøll-Bille til stor morskab for de tilstedeværende i folketingssalen.

Regeringen er med sine støttepartier - herunder Radikale Venstre - blevet enige om, at reformer ikke må øge uligheden, men Morten Østergaard sagde som svar, at hans parti fortsat ønsker reformer, der øger beskæftigelsen og styrker det økonomiske råderum.

Han tilføjede, at Radikale Venstre fremlægger sit finanslovsforslag på mandag.

Karsten Lauritzen spurgte fra ven

Pernille Skipper bliver spurgt om Enhedslisten får indflydelse på regeringens udlændingepolitik.

Da det var blevet Pernille Skippers tur til at gå på talerstolen, blev hun ligesom sine forgængere udfordret af sine kolleger, og Venstres Karsten Lauritzen bekendtgjorde noget utraditionelt, at han havde et spørgsmål på vegne af Enhedslistens vælgere.

Han mente nemlig at vide, at de gerne ville have svar på, i hvor høj grad Enhedslisten regner med at få indflydelse på regeringens integrationspolitik.

Til det gav Pernille Skipper et svar, der udløste et af dagens højeste latterudbrud i salen:

- Nu er det jo hemmeligt, hvad der sker inde i stemmeboksen, hr. Karsten Lauritzen, så lad os bare sige, at du spørger for en ven ...

Da latteren havde lagt sig, svarede Skipper på spørgsmålet:

- Nej, jeg har ikke en forventning om, at vi kommer til at få held til at ændre Socialdemokratiets udlændingepolitik, men vi vil forsøge alt det, vi kan, sagde hun.

Vermund kom galt afsted i sin debut

Som nyvalgt kan det være vanskeligt at finde ind i tonen i Folketingssalen. Det måtte Pernille Vermund sande under åbningsdebatten. Video: Rasmus Dam Nielsen

Når man er ny i Folketinget, er der en masse ting, man skal lære, og en af de mere vanskelige er sprogbrugen i Folketingssalen.

Her skal man nemlig altid sige hr. og fru, og så må man for Guds skyld ikke bande.

Det sidste kan til tider være en udfordring, og således også for Pernille Vermund. Nye Borgerliges formand havde torsdag sin debut på Folketingets talerstol, og her kom hun på et tidspunkt galt afsted.

Hun var kort forinden blevet udsat for en venlighed fra uventet kant, og overfor sine kolleger ville hun gerne fortælle om sine betænkeligheder ved at tage imod den.

- Da jeg gik herop og blev budt på et bolsje af socialdemokraterne, tænkte jeg, om det nu var bestikkelse eller et hold-kæft-bolsje, sagde Pernille Vermund og stoppede så pludselig op for at konsultere formanden.

- Hov, må man sige det? spurgte hun.

Det må man ikke, forklarede Henrik Dam Kristensen, og Vermund måtte derfor omformulere til et hold-mund-bolsje.

Alex Vanopslagh havde et godt tilbud til Jakob Ellemann

Liberal Alliances formand indleder sin jomfrutale i Folketinget med en joke.

Pernille Vermund var ikke åbningsdebattens eneste debutant. Også Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh, havde fornøjelsen af at holde sin jomfrutale fra Folketingets talerstol og indledte i kæk stil.

- Jeg kan jo ikke ligefrem påstå, at jeg er den partileder, der har det største parti bag mig, men jeg kan jo trøste mig med, at nu hvor Venstre har skiftet ud på formandsposten, er jeg ikke længere den mest uerfarne partileder, sagde han.

Kommentaren fik enkelte til at gnække, og Alex Vanopslagh fortsatte:

- Så hvis hr. Jakob Ellemann-Jensen har brug for et godt råd fra en mere erfaren partilederkollega, så kan hr. Jakob Ellemann-Jensen trygt komme til mig.

Statsministeren fik Folketinget til at bryde sammen

Mette Frederiksen må afbryde sin tale under åbningsdebatten, fordi hun får grineflip. Video: Rasmus Dam Nielsen

Statsminister Mette Frederiksen fik lige omkring midnat endelig ordet. Men selv om debatten på det tidspunkt havde varet i 14 timer, var hun alligevel i overstadigt humør.

Hun indledte med en finurlig fortælling om de cirkuselefanter, staten har opkøbt. Her blev de nødt til at købe en kamel ved navn Ali også, da den er bedste ven med en af elefanterne, og det venskab nænnede staten ikke at stå i vejen for.

Men halvvejs i fortællingen måtte hun kort holde pause. Ganske enkelt fordi hun brød sammen af grin - og med hende flere medlemmer i salen.